
 
 

May 26, 2021 
 
 

VIA ELECTRONIC MAIL 
Randall Hultgren 
President and CEO 
Illinois Bankers Association 
194 East Delaware Place, Suite 500 
Chicago, IL 60611 
 

Re: Request for an administrative ruling from the Illinois Bankers Association, pursuant 
to 31 CFR Part 1010 Subpart G 

 
Dear Mr. Hultgren: 
 

This letter responds to your request for an administrative ruling dated May 7, 2021 (the 
“Request”) to the Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN).  Specifically, the Request 
sought an administrative ruling on behalf of the members of the Illinois Bankers Association (the 
“Banks,” and individually, the “Bank”) regarding the requirement to file currency transaction 
reports (CTRs) on transactions between each Bank and a money services business (MSB).  The 
Request also sought an exemption from CTR filing for any future transactions involving the 
MSB, and a back filing determination regarding reports that each Bank should have filed on these 
transactions in the past. 
 

As described in the Request, each Bank entered into an agreement with a registered MSB for the 
purchase and sale of cash and coin.  As part of the agreement, the MSB provides additional services 
to each Bank, including delivery to and pickup from locations designated by each Bank, and 
armored guard support.  As part of the agreement, each Bank pays for currency purchased through 
wire drawdowns from an account designated by each Bank, and each Bank’s account is credited for 
currency sales through automated clearinghouse transactions.   

The Request stated that, while the MSB has been filing CTRs on these transactions, the Banks have 
not.  Given the flow of funds described above, the Request asked FinCEN for a determination on 
whether the Banks must file CTRs on these transactions, and, if so, how to identify the different 
parties to the transaction on the CTR. 
 
Pursuant to 31 CFR § 1010.311, depository institutions such as the Banks are required to file a 
report of each deposit, withdrawal, exchange of currency or other payment or transfer by, 
through, or to such financial institution, which involves transactions in currency of aggregate 
amounts in excess of $10,000.  Exemptions from the requirement for banks to file CTRs are 
listed at 31 CFR § 1020.315.  None of these exemptions appears to apply to the situation 
described in the Request. 
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Pursuant to 31 CFR § 1010.315, a non-bank financial institution, such as an MSB, is not 
required to file a report otherwise required by 31 CFR § 1010.311 with respect to a transaction 
in currency between the institution and a commercial bank.  Please note this exemption is not 
symmetric: while the MSB is exempted from reporting because the commercial bank files a 
CTR on the mutual transaction, the commercial bank is not exempted from the regulatory 
obligation to file a CTR if the MSB decides to forgo the exemption and file their own report 
on the mutual transaction. 
 
Both the MSB’s (i) sale of currency to each Bank, and (ii) purchase of currency from each Bank, 
require the Bank to file a CTR when the aggregated amount of transactions of either type exceeds 
$10,000, regardless of any parallel CTR filing done by the MSB.   
 
The Banks should use the following instructions for completing the CTR in the scenario described 
in the Request: 
 

• Each Bank must identify itself as the filer of the CTR. 
• Each Bank must identify the MSB as a “Person on whose behalf transaction was 

conducted,” checking box 2c and “If Entity.” 
• Each Bank must mark box 24 of Section II ('Armored Car (FI Contract'), to indicate 

that the movement of currency was done on behalf of the Bank.  
• Finally, Part III of the form must identify as financial institution(s) where the 

transaction took place each of the locations that received or provided the currency 
according to the Bank’s instructions. 

 
Each Bank may, alternatively, contract with a third-party service provider to file CTRs on behalf of 
the Bank.  The Banks should be aware, however, that the regulatory obligation to file CTRs 
remains with the respective Bank, and that such Bank is ultimately responsible for ensuring that the 
third-party service provider files complete and accurate forms with FinCEN.   
 
Pursuant to 31 CFR § 1010.970, we have provided exceptive relief from the obligation to back 
file CTRs to those Banks that have requested relief from FinCEN.  However, we remind the 
Banks that to the extent the MSB either did not file CTRs, or filed deficient CTRs, on behalf 
of each Bank, such Bank ultimately remains liable.  We declined to issue exceptive relief for 
future transactions in this case, as FinCEN has previously issued guidance on the requirement 
for financial institutions, including depository institutions, to file CTRs in the scenario 
described in the Request.1   
 
FinCEN expects that the Banks will correct the deficiencies identified and comply with all 
requirements under the BSA and its implementing regulations.  FinCEN will consider each 
Bank’s history of compliance with the BSA in any matters that come to FinCEN’s attention in 

                                                      
1 See FIN-2013-R001, “Treatment of Armored Car Service Transactions Conducted on Behalf of Financial 
Institution Customers or Third Parties for Currency Transaction Report Purposes,” (July 12, 2013). 

https://www.fincen.gov/resources/statutes-regulations/administrative-rulings/treatment-armored-car-service-transactions
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the future.  FinCEN considers BSA compliance by financial institutions to be a critical part of 
the government’s efforts against the use of the U.S. financial system for money laundering, 
terrorist financing, and other financial crimes.   
 
This ruling is provided in accordance with the procedures set forth at 31 CFR Part 1010 
Subpart G. In arriving at the conclusions in this administrative ruling, we have relied upon the 
accuracy and completeness of the representations you made in your request. Nothing 
precludes FinCEN from arriving at a different conclusion or from taking other action should 
circumstances change or should any of the information provided in the request prove 
inaccurate or incomplete. 
 
We reserve the right, after redacting your name and address, to publish this letter as guidance 
to financial institutions in accordance with our regulations.2  You have 14 days from the date 
of this letter to identify any other information you believe should be redacted and the legal 
basis for redaction. 
 
If you have any additional questions, please contact Office of Regulatory Policy, Regulatory 
Interpretation Section, by email at administrative.rulings@fincen.gov. 

 
 

Sincerely, 
 
 

James Martinelli 
Acting Director 
Office of Regulatory Policy 
Policy Division 

 
 
 

  

                                                      
2 31 CFR §§ 1010.711-717.   

mailto:administrative.rulings@fincen.gov

		2021-05-26T14:01:12-0400
	James R. Martinelli




